‘Wij staan als vriend om onze klanten heen’

‘Wij staan als vriend om onze klanten heen’

Normaal gesproken laten we op deze plek een klant van Van der Wiel aan het woord. In deze editie pakken we het anders aan. Niet zonder reden: Van der Wiel Accountancy | Belasting | Advies bestaat dit jaar 12,5 jaar. Een feestelijke aanleiding om oprichters Gert van der Wiel (61) en Vivian Holtrop-Brattinga (44) een en ander over hun bedrijf te vragen. Een kantoor dat de dingen nét een beetje anders doet.

Gefeliciteerd met het jubileum! Hoe trots zijn jullie?

Vivian: “Heel trots! Het is vooral bijzonder dat we als klein team al zo lang bij elkaar zijn.”
Gert: “We zijn met 11 man gestart en daarvan zijn er 7 nog steeds bij ons. Best uniek. Ja, daar ben ik wel trots op. Ik zeg weleens gekscherend: of ik doe iets goed, of heel erg fout.”

Kennelijk goed, als dat team blijft hangen…

Gert: “Laatst las ik deze zin: als je alleen voor de winst gaat, heb je bij voorbaat verloren. Het is onze kracht dat we niet voor de maximale winst gaan, maar het menselijke aspect voorop stellen.”
Vivian: “Het draait inderdaad om het opbouwen van relaties. Net als in andere relaties heb je in werkrelaties zowel hoogte- als dieptepunten, maar we zijn er als team toch steeds voor gegaan. Met dit resultaat.” 

Even terug in de tijd. Hoe zijn jullie in het vak beland?

Gert: “Toen ik van de Landbouwschool kwam, was er weinig werk. Mijn vader, toen al overleden, had als registeraccountant gewerkt. Oud-collega’s van hem wezen me op een baan op de belastingadviesafdeling van Moret Gudde Brinkman. In de avonduren studeerde ik voor belastingadviseur. Ik was goed in wiskunde, cijfers lagen me wel.” 
Vivian: “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Als brugklasser maakte ik complete begrotingen om van m’n zakgeld dwarsfluitlessen, de volleybalvereniging en kleding te kunnen betalen. Wiskunde en handelswetenschappen vond ik leuk. De heao was een logische stap en ik koos de richting registeraccountant. Daarna kwam ik bij PricewaterhouseCoopers terecht.”

Bij PwC werden jullie collega’s. Waarom besloten jullie samen een kantoor te beginnen?

Gert: “Het ondernemende zat er bij mij altijd al in. Ik had ooit een ballonvaartbedrijf en heb een voorliefde voor marketing. Toen we met 5 collega’s door PwC verkocht zouden worden, dacht ik: waarom neem ik die portefeuille niet zelf over?” 
Vivian: “Gert vertelde me dat hij voor zichzelf begon en enkele collega’s meenam. Ik begon gelijk allerlei ideeën te bedenken. Ik realiseerde me: als ik zo enthousiast ben, moeten we dit dan niet sámen doen? Gert de fiscale afdeling, ik de accountancy-tak? Hij vond het een goed plan.”

Wat herkenden jullie in elkaar?

Vivian, lachend: “Gerts echtgenote Aafje noemt mij de vrouwelijke Gert. Onze manier van werken is hetzelfde: we pakken door en zijn er op het moment dat het nodig is. Gert, wat nog meer?”
Gert: “Het vertrouwen in elkaar. Vivian is goed in haar vak en ik in het mijne. Samen vormt dat een eenheid.” 

In 2015 verhuisde het kantoor naar Joure. Waarom die keuze?

Gert: “Ik heb 22 jaar in Joure gewoond. Daar lagen mijn netwerken ook. Veel van onze klanten komen uit deze regio, dus verhuizen was commercieel slim.” 
Vivian: “Voor mij was onze verhuizing thuiskomen. Mijn ouderlijk huis staat schuin tegenover dit pand en ik ben hier opgegroeid.”

Jullie profileren jezelf als ‘zakelijke vriend’. Wat houdt dat in?

Gert: “Die uitdrukking komt van mij. Je moet dit werk doen als vriend, vind ik. Als vrienden vertel je elkaar de waarheid – die mag best ‘hard’ zijn. Maar daarna moet je met elkaar een borrel kunnen drinken. Het gaat er om dat de klant er beter van wordt. En wij ook, maar we hoeven niet het onderste uit de kan. Soms vraagt een startende ondernemer: wat kost het? Dan zeg ik: ga eerst maar eens geld verdienen, die factuur komt later wel.”

Zoiets hoor je niet vaak.

Vivian: “We zijn inderdaad geen doorsnee accountantskantoor. Waardoor dat komt? Misschien wel door de Big Five for Life, een gedachtengoed waar we ons persoonlijk en als organisatie door laten leiden. Bij de Big Five ga je op zoek naar je talenten en je vijf belangrijkste doelen. En je maakt van elke dag een ‘museumdag’. Je kunt elke dag kiezen wat je in het museum van je leven hangt. Doe dus waar je plezier in hebt. Of het nou in je privéleven of op je werk is. We stimuleren ons team – we hebben inmiddels 15 medewerkers – om dat ook te doen.”
Gert: “Onze eigen kantoor-Big Five zijn gebaseerd op het woordje OMDEI, dat verwijst naar ‘om iemand heen staan’ [zie kader, red.]. Om onze klant dus: die staat centraal.”
Vivian: “Onze klanten moeten voelen dat we samen onderweg zijn naar het gouden resultaat.”

Hoe zorg je daarvoor?

Gert: “Ooit zei iemand: bij jullie voel ik me geen nummer. Is een klant jarig, dan sturen Vivian of ik een persoonlijk appje. Ook in het weekend. Die persoonlijke aanpak hanteren we ook binnen ons team. We weten hier allemaal wat hard werken is, maar de sfeer is gemoedelijk. We hebben wekelijks een teamoverleg, informeren naar elkaars wel en wee en gaan af en toe met elkaar weg. Als de ouders van een collega 50 jaar getrouwd zijn, sturen we bloemen. Ik zeg altijd: je moet fluitend naar je werk gaan en zingend naar huis.”

Wat maakt dit werk de moeite waard?

Gert: “Als iemand tegen je zegt: ik ben steeds dankbaar voor het advies dat je me jaren geleden gaf.”
Vivian: “Ik mag elke dag bezig zijn met een cijfermatig vraagstuk. Als zo’n puzzel dan klopt en ik de blijdschap van de klant zie – daar word ik zelf ook blij van.”

Om nog even terug te komen op de Big Five, welk schilderij in jullie fictieve kantoor-‘museum’ zegt alles?

Gert: “Ken je dat schilderij van twee handen die een kommetje vormen? Ik zie voor me dat die een klant vasthouden. En daar staan wij omheen. Ja, dat vind ik een mooi beeld.”

De Big Five for Life van Van der Wiel:

OMDEI 

O: Ons team staat voor de hoogste kwaliteit en excellente service.
M: Met open deur laten wij zien waar we voor staan. DAT is wat we doen!
D: Door technische innovatie staan wij toegankelijker en efficiënter rondom de klant.
E: Enthousiasme en fun zijn basisvoorwaarden om gedreven samen te werken.
I: Iedereen verdient én krijgt onze aandacht.