‘Wat wij doen is management in een grasplant’

‘Wat wij doen is management in een grasplant’

Gras loopt als een groene draad door het leven van Gertjan en Dilande  Hilarius uit Donkerbroek. Lange tijd was Gertjan hoofdgreenkeeper op golfbanen. Inmiddels wordt hij al jaren als grasexpert ingehuurd door golfbanen en sportclubs. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de grasmat van SC Heerenveen. Daarnaast runnen Gertjan en Dilande samen gazonbemesting.nl, een webshop met professionele producten voor particuliere gazons en tuinen. 

Wat is er zo interessant aan gras?

Gertjan: “Als jongen van 12 dook ik ergens een oude grasmaaier op die ik achter mijn skelter hing. Voor 5 gulden maaide ik gazons in de buurt. Later kwam ik als balletjesraper op de golfbaan in Sint Nyk terecht. Toevallig trof ik daar een leermeester die mooi kon vertellen over de techniek achter de ‘green’, de grasmat op een golfbaan. Wat mij toen al fascineerde, is dat je op zo’n green met een natuurproduct werkt dat je moet manipuleren voor een goed resultaat. Je laat iets groeien dat eigenlijk niet kan.”

Hoe bedoel je dat?

Gertjan: “Op een golfbaan moet het gras kort gemaaid zijn, en daar houdt gras niet van. Dus je moet het bewerken om toch het gras te krijgen waar golfers graag op spelen.” 
Dilande, aanvullend: “Je kunt niet zonder de natuur voor een goed resultaat. Gras heeft licht, water en lucht nodig om te groeien. Maar intussen hebben temperatuur, vocht, droogte, vorst en sneeuw óók invloed op het gras.”
Gertjan: “Sneeuw moeten we niet hebben, dat dekt gras af. Dan wordt het geel en komt er schimmel in.” 
Dilande: “Het is dus een constant samenspel met de natuur en tegelijk een wedstrijd tégen de natuur. Je wilt op zo’n golfbaan of sportveld natuurlijk wel elke dag dezelfde kwaliteit gras hebben.”

Hoe zorg je daar dan voor?

Gertjan: “Door de juiste bewerking op het juiste moment. Om schimmel te voorkomen is bemesting bijvoorbeeld belangrijk. En licht en lucht. Zo zetten we bij de grasmat van SC Heerenveen in deze donkere periode lampen aan. Die moeten we om de andere dag verzetten, om plekken in het gras te voorkomen. Vanmorgen zag ik op een app op mijn telefoon dat de bodemtemperatuur van het voetbalveld daar aan het zakken is. Dat betekent dat ik er vandaag heen moet om de verwarming aan te zetten. De komende dagen moet ik het dan wel goed in de gaten houden, want door het veranderde klimaat kan er schimmel ontstaan. Wat topsporters doen op de baan, doen wij met gras. Het is management in een grasplant.”

Liefde op het eerste gezicht 

Gertjan en Dilande ontmoetten elkaar in 2007 op de golfbaan in Appelscha. Dilande werkte op een zorgboerderij, Gertjan was toen al opgeklommen tot hoofdgreenkeeper. “Tussen ons was het liefde op het eerste gezicht”, vertelt Dilande. “We zijn getrouwd op de golfbaan. Buiten op de green, op hole 5, dat was een pompeblêdsje.” In de jaren erna verdiepte Gertjan zijn vakkennis. “In 2015 besloten Dilande en ik een webshop te beginnen. Op de golfbaan kreeg ik namelijk vaak de vraag van particulieren hoe ze het thuis zo mooi groen konden krijgen.” Inmiddels is gazonbemesting.nl uitgegroeid tot een gevestigde naam voor particuliere klanten. Gertjan en Dilande verkopen er professionele bemestingsproducten die voor een mooi en groen grastapijt zorgen.

Wat is jullie toegevoegde waarde ten opzichte van de concurrent?

Dilande: “Andere webshops hebben wel 10.000 producten online, wij hebben nu 250, 300 producten in de webshop staan. Wij verkopen alleen waar we echt achter staan, producten die het dóen en tegen een goede prijs. Het meeste is niet te koop in gewone winkels. Inmiddels hebben we ook onze eigen productlijn, daar zijn we megatrots op.” 
Gertjan: “En we geven gedegen advies. Voor onze klanten zijn we goed bereikbaar. Per app, mail, telefoon… Soms geef ik zelfs ongevraagd advies. Laatst zag ik dat klant iets besteld had waarvan ik dacht: met de bodem daar is dit net niet het goede product. Dus belde ik hem op.” 
Dilande: “Mooi groen gras krijgen is op zich niet moeilijk, maar je moet wel het goede doen. Het juiste samenspel met de natuur, daar gaat het om. Gertjan vergelijkt een gazon weleens met een pizza. De ingrediënten erop kunnen nog zo lekker zijn, als je geen goede bodem hebt smaakt ‘ie niet.”

Waarderen klanten jullie betrokkenheid?

Gertjan: “Ik krijg soms voor- en na-foto’s toegestuurd waar maar anderhalve maand tussen zit, maar die qua gras een wereld van verschil laten zien. Dan heeft de klant dus de goede producten op het goede moment gebruikt. Ja, daar worden we wel gelukkig van.”

Jullie leiden het bedrijf echt samen. Waarin vullen jullie elkaar aan?

Dilande: “Hij ziet kansen, ik zie risico’s. Daarin vinden we een mooie balans.”
Gertjan: “Dilande regelt alles op kantoor. Ze verwerkt en verzendt bijvoorbeeld bestellingen in de webshop. Ik ben meer van het klantcontact en het advies.” 

Hoe kwam Van der Wiel op jullie pad?

Gertjan: “Gert ken ik van de Friese Ballonfeesten in Joure. Toen ons bedrijf ging groeien, vroegen we hem om advies. Wat ik waardeer in Van der Wiel is dat ze dichtbij staan. Ze denken mee en kijken vooruit.“
Dilande: “Gert is onze ‘bedrijfsstrateeg’, heel rechtdoorzee. Als hij niet begrijpt waarom we iets op een bepaalde manier doen, vraagt hij gewoon: en hoe zit dat nou? Daar hou ik van.”

Hebben jullie drie kinderen iets met gras?

Gertjan: “Ik herinner me dat onze oudste (9) op zijn derde een keer een zak graszaad pakte en zei: als mensen dit strooien word het gras groener en mensen gelukkig. Zo is ‘t, dacht ik. Inmiddels maait hij het stadionveld al.” 
Dilande: “De jongste (5) weet dat je de lampen in het stadion kunt laten zakken met het bovenste knopje van de afstandsbediening.”
Gertjan: “En onze middelste (7) vraagt vaak of hij kan helpen met klusjes, bestellingen klaarmaken in de loods. Of hij wil mee naar het stadion.”

Daarover gesproken: voetbal jij zelf ook, Gertjan?

“Nee, daar heb ik een hekel aan. Laat anderen maar achter zo’n bal aanlopen.”

gazonbemesting.nl