Lever continu kwaliteit en wees áltijd eerlijk

Lever continu kwaliteit en wees áltijd eerlijk

‘Gert van der Wiel ken ik al heel lang, ook vanuit zijn rol als voorzitter van de winkeliersvereniging. We waren maar liefst 26 jaar elders klant met onze slagerij, maar toen onze oude contactpersoon stopte zijn we overgestapt naar Van der Wiel Accountancy. Ze regelen bijna álles voor ons: jaarcijfers, btw-aangiften en ze hebben ons geholpen bij de overname van een ander pand. Ze staan ons met raad en daad terzijde en de klik met Michel en Gert is gewoon heel goed. Het vertrouwen over en weer is groot en ze komen hoe dan ook met een oplossing op onze fiscale vragen. We zijn op dit moment in gesprek over onze salarisadministratie, want het liefste heb ik alles onder één dak. Je legt toch je hele hebben en houwen bij iemand neer.’ Aan het woord is Obe Veldman, die samen met zijn vrouw Marijke en zoon Wim een kwaliteitsslagerij runt in Joure.

Vertel continu hetzelfde verhaal
‘Wat ik zelf belangrijk vind bij ondernemen, en trouwens sowieso in het leven, is dat je altijd kwaliteit levert en eerlijk bent. Het verhaal dat je vertelt, in ons geval over de kwaliteit en de herkomst van het vlees, moet de week daarop nog altijd exáct hetzelfde verhaal zijn. Zeker in ons geval, waarin mensen ook kunnen kiezen voor vlees uit de supermarkt, is het belangrijk om ánders en bovenal open en authentiek te zijn. Er moet een reden zijn waarom men tóch voor vlees uit onze slagerij kiest’, vervolgt Obe. ‘Deze werkwijze komt ook terug in de manier waarop ik het team aanstuur. Volop vanuit openheid en positief denkend in oplossingen. We betrekken het team zoveel mogelijk en spelen open kaart naar ons personeel. Zowel over leuke als minder leuke zaken. Het maakt dat ik ’s nachts goed slaap: er is op geen enkele manier een dubbele agenda. Dat leer ik ook mijn vier zonen: dat ze altijd voor 120% inzet moeten tonen, ongeacht de baan of het pad dat ze kiezen.’

Veel eigen verantwoordelijkheid
‘De mensen binnen ons team krijgen veel eigen verantwoordelijkheid. Ieder heeft zijn eigen specialisme, variërend van voorraadbeheersing, tot in- en verkoop van vlees (we werken alleen met hele dieren) en het organiseren van de maaltijden. We hebben inmiddels ook onze eigen mesterij: door schakels te elimineren hebben we enerzijds minder kosten en anderzijds meer oog en invloed op de kwaliteit van onze producten, ’aldus Obe. ‘Sinds kort is ook onze zoon op papier ingestroomd in ons bedrijf. Ik ben pas 52, maar door alvast slim voor te sorteren op mijn pensioen, krijgt Wim nu al de kans om voldoende kapitaal op te bouwen zodat hij de slagerij straks over kan nemen. Het is weer zo’n voorbeeld van het goede, proactieve advies dat ons accountantskantoor ons gaf.’