Na jaren in de horeca koos Gert van der Wiel voor meer vrijheid. Toch is koken nog steeds meer dan een hobby. Als zelfstandig chef is Gert breed inzetbaar. ‘Ik wil mensen mijn passie voor het vak laten proeven.’
Op het moment van het interview is Gert ‘op de boot’. Specifieker: op de hotelboot Lena Maria, waarop deze week 19 gasten meevaren. Gert is chef voor de gasten en de crew. ’s Morgens verzorgt hij het ontbijt, ’s avonds een driegangendiner. Koken op de boot doet hij nu voor het vierde seizoen, zo’n acht weken per jaar. Met veel plezier. “Ik ben er echt voor de gasten. Zij hebben een vakantie geboekt en ik mag het eten verzorgen, dus daar doe ik de hele dag enorm mijn best voor. Aan de presentatie van de gerechten besteed ik veel aandacht. Dan gaat er een drupje van dit over en een takje van dat op. En uiteindelijk is het gewoon een klein schilderijtje. Zo’n rij bordjes die er gewoon top uitzien, daar word ik oprecht blij van. En als ik later vanuit de keuken hoor: ‘Oh, wauw!’, denk ik: ‘Yes’.”
Chefke Gert
De rode draad in het leven van Gert van der Wiel (37) is eten. Een deel van de week werkt hij als auditor voedselveiligheid: hij controleert dan de voedselprocessen bij supermarkten. Daarnaast is hij als zzp’ende kok overal inzetbaar waar lekker eten op tafel moet komen. Zoals dus op de Fietsboot. Gert reisde ook al tweemaal naar de Oostenrijkse Weissensee om tijdens de alternatieve Elfstedentocht het eten te bereiden voor een compleet schaatsteam. En bij de komende Friese Ballonfeesten zal hij vijf dagen lang het eten verzorgen voor gemiddeld 200 sponsoren per dag. Daarnaast kookt Gert onder de naam Chefke Gert privé bij mensen thuis.
Op rolletjes
Gert werkte op zijn vijftiende al in de bediening bij Hajé in Joure. “De horeca heeft me altijd getrokken. Waarom? Het sociale aspect, denk ik. Je bent onderdeel van een ervaring van mensen. Dat is hartstikke leuk. Bij Hajé heb ik een mooie tijd gehad. Ik weet nog dat ik als jongetje van 16, 17 rustig door de tent liep. Ik had mijn afdeling onder controle, hoe druk het ook was. Dat gaf me een goed gevoel. Dat heb ik nu op de boot vaak ook, ik werk heel gestructureerd. Het is kicken als je het op een avond hartstikke druk hebt en het toch op rolletjes loopt.”
Meer tijd
In de jaren na z’n eerste stappen in de horeca volgde Gert vakopleidingen. Na Hajé had hij nog twee jaar een eigen zaak, een discotheek. Uiteindelijk belandde hij in Lemmer, bij de Brasserie. “Daar heb ik acht jaar gewerkt. Bij de Brasserie heb ik het koken echt geleerd.” Drie jaar geleden besloot Gert om de horeca te verlaten. “Ik wilde wat meer structuur; niet meer elk weekend, elke feestdag en elke avond werken. Van die stap heb ik nog geen spijt gehad. Ik kan nu weer spontaan ergens heen in het weekend en heb meer tijd voor vrienden en familie. Nu ik als zzp-er audits doe, heb ik bovendien ruimte om er andere leuke dingen naast te doen, zoals dus koken in opdracht.”
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
“Ja, zo is het misschien wel. Daarom voelt de combinatie juist heel goed. Ik vind het fantastisch om op deze boot te zijn en ik vind het na twee weken ook fantastisch om weer naar huis te gaan.”
Wat drijft jou als chef?
“Naar een ster streef ik niet, maar ik weet dat ik in de basis gewoon goed kook. Toen ik bij de Brasserie begon, had ik geen idee hoe ik pannenkoeken moest bakken. Nu kan ik van alles iets lekkers maken. In de horeca heb ik hard leren werken. Als ik iets doe, doe ik het goed. Ik wil dat gasten tevreden zijn.”
Hoe kijk je na al die jaren naar je vak, en breder, naar de horeca?
‘Het is het mooiste vak dat er is. Maar het wordt allemaal wel minder; het moet allemaal sneller en goedkoper. Ik heb er een ander gevoel bij dan vroeger. Ik praat weleens met mijn vader [Gert van der Wiel sr, red.] over zijn vak en hij ziet die ontwikkeling daar ook. Echte aandacht voor gasten is zeldzaam en daar draait het juist om. Uitstralen dat je het leuk vindt om mensen te bedienen.”
Herken je dingen van jezelf in je vaders manier van werken?
“Ik denk sowieso dat door hem het ondernemen er bij mij een beetje in zit. Hij is een voorbeeld voor mij. Mijn vader is altijd rustig en eerlijk, en staat net als ik voor zijn vak. Hij vindt het ook leuk om met mensen om te gaan. Hij is goed voor de mensen om hem heen en wil de dingen goed doen.”
Wat zijn jouw ambities?
“Ik wil Chefke Gert uitbouwen. Ik ben daar in februari dit jaar mee begonnen, toen mijn broer vroeg of ik een keer voor hem en wat vrienden wilde koken. Dat was hartstikke leuk en ik ben het vaker gaan doen. Op zo’n avond kook ik voor zes tot acht mensen. Ik verzorg de tafelaankleding en was af, dus mensen hebben er geen werk van. Ik heb indertijd voor de gein een Chefke Gert Instagram-account aangemaakt, maar wil graag een professionele website. Daarnaast wil ik me verdiepen in sportvoeding. Het is de bedoeling dat ik vaker met trainingskampen van de schaatsploeg mee ga, dus is het ook belangrijk dat ik kennis heb van voeding waarmee de schaatsers tevreden zijn én beter presteren.”
Wat maak jij thuis graag?
Lacht. “Voor anderen maak ik graag een compleet diner met een voorgerechtje, hoofdgerecht en een dessert. Thuis is het vrij standaard. Een pasta, een aardappeltje, dat soort dingen.”
Wanneer ben jij het meest in je element?
“Het allerleukste vind ik om mijn gasten mijn passie voor het vak te laten proeven en beleven. In de keuken voel ik me goed. Vaak kom ik in een voor mij onbekende keuken, dan ga ik eerst lekker schoonmaken en het werkgebied op mijn manier inrichten. Voor mij voelt het dan alsof ik thuis kom en weer mag hobbyen.”
Instagram: Chefke.Gert